top of page

ELEŞTİREL DÜŞÜNME ALIŞTIRMALARI- VII


ALDATICI MUHAKEME ALIŞTIRMALARI

ALDATICI MUHAKEME ALIŞTIRMALARI

Safsatalar belirli ortak özelliklerine göre gruplara ayrılabilir. Biçimsel safsatalar hatalı çıkarımlardan ibarettir; belirli karakteristik özellikler gösteren bu çıkarımlar arasında (koşullu bir önermede) art bileşeni doğrulama ve (koşullu bir önermede) ön bileşeni reddetme, yalnızca belirtme içeren öncüllerden kuralcı bir sonuca ulaş­maya çalışan argümanların düştüğü bildirmeden zorunluluk türetme safsatası ve temel oran safsatası sayılabilir.

Serbest safsatalar, çekici ama yanlış olan ve yanlış olduğu ortaya çıkartılır çıkar­tılmaz fark edilebilecek, çok genel, karakteristik bir ilkeyi gizli bir şekilde varsayan argümanlarda görülür. Çoğunluk inancı ve ortak tutum safsataları, bir inancın veya eylemin yaygın olmasına dayanarak o inanç veya eylemin kabul edilebilir olduğu so­nucuna ulaşan gayrimeşru çıkarımlarda bulunur. Kumarbaz safsatası (veya Monte Carlo safsatası), bir olay ne kadar sık (veya ender) tekrarlanmışsa, o olayın bir son­raki seferde gerçekleşme ihtimalinin o kadar düşük (veya yüksek) olacağını söyle­yen yanlış bir varsayıma dayanır. Adam karalama ve tu quoque safsataları, bir görü­şü ileri süren kişi(ler) hakkındaki olguları, o görüşü reddetmek için bir gerekçe ola­rak kullanır. Otoriteye başvuru, ilgili konuda yetkinlik sahibi olmayan (veya yete­rince yetkin olmayan) birinin görüşüne hatalı bir başvuruda bulunur. Mükemmeli­yetçi safsatasına bir fikir veya öneriye ilişkin olarak aşırı beklentiler içine girildiğin­de düşülür. Ahlak ile yasallığı karıştırma safsatası, hatalı bir şekilde, yasal olan her şeyin ahlaka uygun veya yasadışı olan her şeyin ahlak dışı olması gerektiğini varsay­dığımız zaman karşımıza çıkar. Zayıf benzetme safsatası bir argüman desteksiz veya gerekçesiz bir benzetme kullandığında ortaya çıkar. Bir olguya da olayın sebebi hak­kında hatalı çıkarımlarda bulunduğumuzda nedensel safsatalara düşeriz. Uç tip ne­densel safsata vardır: post hoc ergo propter hoc - X'in zaman bakımından Y elen ön­ce gerçekleşmesinin X'i Y'nin sebebi hâline getirdiğini varsayma safsatası; korelas­yonu sebep sanma safsatası — X ile Y aynı anda gerçekleştiği için hatalı bir şekilde birinin diğerinin sebebi olduğunu varsayma; nedensel evirme safsatası - X, Y’ye se­bep oluyorsa, X'in olmamasının Y’yi engelleyeceğini öne süren hatalı çıkarım. Epis- temik safsatalar ile cehalete başvuru safsatasının gerçekleşme sebebi, bilinen, inanı­lan ya da kanıtlanan şeylere dayanarak argüman sahibinin hakkında bağımsız bir de­lile sahip olmadığı ek bilgilere, inançlara veya kanıtlara ulaşan yersiz çıkarımlardır.

Serbest safsatalar, argümanları dikkatle yeniden oluşturarak ortaya konulabilir. İlk yeniden oluşturma, argümanın ifade edildiği şekliyle ya geçersiz olduğunu ya da tümevarımsal kuvvete sahip olmadığını gösterecektir. İkinci bir yeniden oluşturma ile safsatalı akıl yürütmenin altında yatan yanlış varsayım açığa çıkartılabilir ve böylece (düzeltilmiş) argümanın sağlam olmadığı gösterilebilir. Her serbest safsata türü için o safsatanın tüm örneklerinin temelinde aynıya da çok benzer varsayımlar yatacaktır.

Bazı yaygın argüman teknikleri tanımımız kapsamında birer safsata değil hatalı ar­güman teknikleridir. Bu tekniklerin tüm örnekleri dikkatle yeniden oluşturuldukların­da bile geçersiz veya tümevarımsal açıdan kuvvetsiz ya da çürük olmayabilir. Örne­ğin, tümdengelimsel açıdan sağlam, dolayısıyla da geçerli bir argüman kısır döngü içe­rebilir. Gizli varsayımları açığa çıkarma yöntemi bazı örneklerde işe yarasa da bu hata­lı argüman tekniklerinin her birine ilişkin tüm örneklerin temelinde tek bir yanlış var­sayım yatmamaktadır. Saptırma argümanları, bir sonucu kabul etme nedeni olarak il­gisiz öncüller sunulduğunda karşımıza çıkar. Argüman sahibi, herhangi bir gerekçeye dayanmadan, bir davranış biçimine izin vermenin ya da onu yasaklamanın kaçınılmaz olarak bir dizi istenmeyen olaya yol açacağını varsaydığında kaygan zemin argüman­ları ile karşılaşırız. Korkuluk, kasten rakibin gerçek görüşüne kıyasla daha kolay yenilebilecek şekilde oluşturulan hedeftir. Bir argümanın öncülleri, argümanın sonucunun doğru olduğunu varsayıyorsa, argüman kısır döngüye girmiştir. Sahte ikilem tekniği, konuya ilişkin dikkate alınabilecek başka görüşler varken argümanın yalnızca birbirine zıt iki görüşü ele alarak sözde bir ikilem oluşturduğu durumlarda kullanılır.

Alıştırmalar

1- Aşağıdaki argümanların düştüğü safsataları belirtin. Eğer herhangi bir safsata yoksa “SY” yazın.

Örnek:

Altıncı his diye bir şeyin var olduğunu bugüne kadar kimse kanıtlayamamıştır.

Dolayısıyla altıncı hissin bir efsane olduğu sonucuna varmalıyız.

Cehalete başvuru.

a Tabii ki monarşi kaldırılmamak; bu ülke asırlardır monarşiyle yönetiliyor,

b Bakanın, Londra halkına seslenmesinden birkaç dakika sonra korkunç bir patlama gerçekleşti. Şehirde yaşayan ve çalışan insanların güvenliği için bakanın burada başka bir konuşma yapmaması şart.

c Bu rezil suçluların isim ve adreslerini gazetemizde yayınlamakta kesin­likle haklıydık. Görüşümüzü destekleyen okurlardan sayısız telefon ve faks geldi.

d Eğer ödevini zamanında bitirmezse sınıfta kalacak. Sınıfta kaldı, öyleyse belli ki ödevini zamanında bitirmemiş,

e Eğer İngiliz Merkez Bankası faiz oranlarını düşürürse Sterlin, ABD Dola­rı karşısında değer kaybedecek. İngiliz Merkez Bankası faiz oranlarını dü­şürmedi, öyleyse Sterlin, ABD Dolan karşısında değer kaybetmeyecek,

f Müvekkilimin de belirtmiş olduğu gibi vergiden kaçınma kanunlara aykı­rı değil, yani kendisi ahlak dışı bir şey yapmadı,

g Japon diyetinde çok fazla süt ürünü bulunmaz ve Japonya’da belirli kan­serlerin görünme oranı çok düşüktür. Yani eğer kansere yakalanmak iste­miyorsanız süt içmeyi ve süt ürünleri yemeyi bırakmalısınız,

h Öğretmenler, işlerinin giderek güçleştiğini ve daha yüksek bir maaşı ve daha iyi çalışma koşullarını hak ettiklerini söylüyor. Ama hükümet onları dikkate almamalı; konuşanlar sadece bir avuç mızmız liberal,

i TV’deki aşçının, insanlara, ailelerini ucuza nasıl doyurabileceklerini anlat­ması iyi de kendisi havalı bir SUV’a binen bir milyoner. Gerçekten çalışan insanlara nasıl yaşayacaklarını söylemeye ne hakkı var?

j Birçok öğrencinin ödevlerinde kopya çektiğini gösteren kanıtlar ışığında, notları ödevlere göre değil sınavlara göre vermeye başlamalıyız.

2- Aşağıdaki argümanlarda hangi safsataya düşüldüğünü belirtin ve (ii) argü­manı yeniden oluşturarak safsatalı olduğunu gösterin.

Örnek:

Demokrasi en iyi yönetim şeklidir. Dünyadaki birçok insan demokratik sistem­lerini üstünlüğüne inanmaktadır.

(i) Çoğunluk inancı safsatası.

(ii) Pl) Çoğu insan demokratik rejimlerin daha iyi olduğuna inanıyor.

P2) Çoğunluğun sahip olduğu her inanç doğrudur.

C) Demokrasi en iyi yönetim sistemidir.

a Okutmanlarımız sürekli eleştirel düşünmenin erdemlerinden bahsediyor ama bu gayet doğal, öyle değil mi? Yalnızca ders verecek öğrencileri var­sa para kazanabilirler,

b Özgeçmişimde becerilerimi abartmam yasalara aykırı değil, öyleyse ahlak dışı da olamaz.

c Doktorum topuklu ayakkabıların dizlere iyi gelmediğini, yüksek topuk giymemem gerektiğini söylüyor ama kendisi de topuklu ayakkabı giyiyor; o yüzden zararlı olduklarını sanmıyorum,

d Sigara içmek kansere sebep olur, yani eğer sigara içmezsen kansere yaka­lanmazsın.

e Elma ağaçları ne zaman çiçek açsa havalar ısınmaya başlıyor. Demek ki elma çiçekleri havayı ısıtıyor,

f Belki de tüm zamanların en iyi kadın tenisçisi olan Serena Williams en sevdiği ojenin API olduğunu söylüyor. API en iyi oje olmalı.

g Arada bir çok yemek yemenin bir zararı yok; tanıdığım herkes bazen bi­raz fazla kaçırıyor.

h içkili araba kullananlara sert cezalar vermenin bir anlamı yok çünkü ne ceza verirsen ver içkili araba kullanan insanlar her zaman olacak,

i Jo, Albert Einstein’ın görelilik kuramıyla ünlü olduğunu biliyor, öyleyse Albert Brooks'un da aynı görelilik kuramıyla ün kazandığını biliyordur,

j Eğer bir araba yolda bozulursa kimse yoldan geçen bir ustanın acil yol yardımı vermesi gerektiğini düşünmez. Peki, neden doktorların ve hemşi­relerin görev başında değilken önlerine gelene acil tıbbi yardımda bulun­masını bekliyoruz?

3-Aşağıdakilerin her birinde kullanılan hatalı argüman tekniğini saptayın:

a Çalışanlarımız molalarını geçirebilecekleri dinlenme salonları hazırlamamı­zı istiyor. Maalesef reddetmemiz gerek. Eğer dinlenme salonu verirsek bu sefer spor salonu isteyecekler, sonra da yüzme havuzu ile sauna, tenis kor­tu, basketbol salonu...

b Onun problemi bu zaten: Çok dediğim dedik, hiç taviz vermiyor,

c Tabii ki yalancı değil: Bana her zaman doğru söylediğine dair yemin etti,

d David'in şirket imajını değiştirme planına ilişkin eleştirisi yanlış. Ne de ol­sa bir alternatif sunduğu yok.

e Bakan, orta gelirli ailelere vergi yardımında bulunmak için kamu hizmetle­rinde kesinti yapacağını söyledi. Adam Robin Hood’un tam tersi, fakirden alıp zengine veriyor.

4-Aşağıdaki argümanların hangilerinin safsatalı hangilerinin meşru olduğuna karar verin. Eğer karar veremezseniz, meşru bir argüman olup olmadığını belirleyebil­mek için hangi bilgilere (örneğin, bağlam) gereksinim duyduğunuzu belirtin.

a Her zaman Golden Meadow marka tereyağı alırım. 2014 Top Chef ödülü­nün sahibi Peter Purvis hep Golden Meadow kullanıyor. En iyi tereyağı o olmalı.

b Alkol satışına ilişkin yasaların gevşetilmesine izin vermemeliyiz. Yoksa bir bakmışız çocuklar okuldan kaçıp öğleden sonralarım serserilik yaparak ge­çirmeye başlamış.

c Eğer İngiliz hükümeti vergi kaçıranlar hakkında sert önlemler almaya baş­lamazsa bu ülke de aynı Yunanistan gibi hapı yutacak. Vergi kaçırma ora­da büyük bir sorun.

d Dişlerini gerçekten günde iki kez iyice fırçalamaksın. Fırçalamazsan muh­temelen dişlerin çürüyecek ve dişetlerin zayıflayacak, sonra da dişlerini çek­mek gerekecek ve ölene kadar takma diş kullanmak zorunda kalacaksın.

e Üst seviyedeki tüm atletler için büyük yarışmalarda başarı kazanmak hem fiziksel hem de zihinsel olarak doğru hazırlanmaya bağlı. Sınavlar da aynı spor yarışmaları gibidir. Günü gelince en iyi performansı vermek için ön­ceden sıkı çalışmak gerekir. Eğer sınavlarında başarılı olmak istiyorsan on­lar gibi yapmalısın.

f Jürinin sayın üyeleri, sizden tanığın ifadesini dinlerken ihtiyatlı olmanızı istiyorum. Kendisi daha önce de ifade verirken yalan söylemiştir.

5-Aşağıdaki safsatalar ve hatalı argüman tekniklerinin her biri için bir örnek verin. Daha önce verilen örneklerden mümkün olduğunca farklı örnekler vermeye çalışın.

Örnek:

Ön bileşeni reddetme

Tüm ilaçlarını içseydi şimdiye kadar daha iyi hissetmeye başlardı. İlaçların ya­rısını tuvalete atmış, o yüzden daha iyi hissediyor olamaz.

a Kısır döngü

b Saptırma

c Korkuluk

d Korelasyonu sebep sanma

e Mükemmeliyetçi safsatası

f Adam karalama (ad hominem)

g Bildirmeden zorunluluk türetme

h Zayıf benzetme

i Temel oran safsatası

j Tu quoque

k Otoriteye başvuru

1 Cinas m Sahte ikilem

n Kaygan zemin

o Epistemik safsata

p Kumarbaz safsatası

q Art bileşeni doğrulama

r [Nedensel] evirme safsatası

s Post hoc ergo propter hoc

t Çoğunluk inancı safsatası

6- İlgili kısma bakmadan göreli fark ile mutlak fark arasındaki ayrımı açıklayan bir paragraf yazın.

Basında göreli ve mutlak farkın birbirine karıştırıldığı bir haber bulmaya çalışın.

İpucu: Bu tür haberler genellikle yeni ilaçların, kozmetik ürün­lerin veya temizlik ürünlerinin olası faydalarına ilişkin olarak yayımlanır.

7-İlgili kısma bakmadan bir kamuoyu yoklamasında "hata payının” ne anlama gel­diğini açıklayan bir paragraf yazın. Kamuoyu yoklamasındaki hata payının “ar­tı veya eksi yüzde A" olduğunu söylemekle ne kastedildiğini açıklayın.

1.767 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page