top of page

Var olan her şey


Var olan her şey

Var olan şeyler üzerine düşüneceksek, o zaman öncelikle ne­ler hakkında düşüneceğimizi düşünmemiz gerekir. Haydi, var olan her şeyin bir listesini yapalım. Bu tür bir liste oluş­turmaya başladığımızda önce aklımıza gelen sorulardan baş­layabiliriz.

Başlangıç olarak, bazı sıradan fiziksel nesneleri sıralaya­lım. Örneğin ağaçları yazmak isteyebilirsiniz. Ancak, pek çok ağaç türü var. Sadece "ağaçlar" yazarak ve farklılıkları dışa­rıda bırakarak önemli bir şeyi listenin dışında bırakmış olur muyuz? Aslında hayır çünkü "ağaçlar" bütün ağaçları kap­sıyor. Ama diğer bir taraftan da, farklı tür ağaçların olması dünya hakkında kayda değer bir gerçek ve "her şey" bulu­nan listede, listenin kapsamlı olması için değişik türlerin de dahil edilmesi gerekir. Peki ya ormanlar ne olacak? Listede zaten ağaçlar varken ormanların da listeye alınması gereksiz mi olur? Yine aynı mantık yürütme tarzıyla gidersek, ağaç­lar onları oluşturan atomlardan başka nedir ki? Hem ağaç­lar hem de ormanlar yazmak fazla olmaz mı? Belki de, sade­ce fizikçilerin dünyayı oluşturduğunu söylediği temel parça­cıkları listelemeliyiz ya da sadece "madde" yazmalıyız. Yok­sa yine maddelerin farklı nesnelerdeki kompozisyonlarını lis­teye almayarak her şeyi liste dışına itip listemizi eksik mi bı­rakıyoruz?

Nesne tam olarak nedir? Genelde bir nesneden bahseder­ken, özelliklerini sıralarız. Elmanın kırmızı ve yuvarlak ol­duğunu söyleriz. "Elmanın" bu özelliklere sahip olmasından dolayı, bunlardan bağımsız bir nesne olduğunu söyleyebilir miyiz? Eğer öyleyse, listemizde elmanın yeri başka, kırmızı ve yuvarlaklığın yeri başka mı olacak? Peki ya yuvarlaklığını ve kırmızılığını alırsanız, elma dediğiniz ne kalır?

Üzülerek söylüyorum ama her şey, hatta listemiz bile ken­disini içermiyor.

Kaynak: Her Gün 60 Saniye Felsefe, Andrew Pessin, Omega Yayınları, 2011

305 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page