top of page

YA DEZENFORMASYON YA MEZENFORMASYON GEL DE DOĞRUYU BUL!

 Sosyal medya özü gereği hep resmi kaynakların takip edildiği bir yer değil. Hele hele son dakika adrenalini ile bilgiye ihtiyaç duyduğumuz anlarda tuzaklar bizi bekliyor. İşi 'dezenformasyon' yaymak olan hesaplar aruk üste para kazandığı için çok daha tehlikeli hale geldi. Bir de cahilliğiyle her komplo teorisine inananların yaydığı ‘mezenformasyon’ belası var


Milyarlarca insanı bir araya getiren sosyal medya ağlarında şu sıralar en büyük dertlerden biri dezenformasyon. Hatta birkaç sene önce idrak etmeye başladığımız gerçek üstü çağa (post-truth) sosyal medyanın saptırmaları nedeniyle 'dezen­formasyon çağı' diyenlerin sayısı artıyor. Kimileri bilerek, zevk alarak ya da işi bu olduğu için yanıltıcı bilgiler yayıyor. Sosyal olayların patlama yaptığı dönemler, seçim önceleri ya da kriz günlerinde sosyal medya dezenformasyonları bizde ve dünyada zirve yapıyor. Hatta artık belli çıkar gruplan tara­fından oluşturulmuş çeteler bu işin mafyası haline geldi. Toplu halde linçler, binlerce kişinin aynı şeyleri söylediği kolektif hezeyanlar, tamamen bir bilgi kirliliği üzerinden ilerleyerek yalan yanlış bilgilerle algı oluş­turuyor. Bu çetelerin en büyük silahı gerçek olmayan videolar, kurgulanmış sosyal medya pay­laşımları ve uydurma olaylardan yapılmış alıntılar. Bilerek ve de kasıtlı olarak yayılan bu yanıltıcı bilgiler hepimiz için artık çok ciddi riskler taşıyor.

KLASİKLER OLUŞTU

Belli başlı medya kuruluşları bile zaman zaman haberin şeh­veti ve bilgiyi hızlı yayma telaşı ile ne yazık ki bu dezenformasyona aracılık edebiliyor. Bir patlama anında, herkesin bilgi alabilmek için sosyal ağlara sarıldığı daki­kalarda 10 sene önce Tunus'ta yaşanan infilak görüntülerinin elden elden ele yayılması artık bir klasik haline geldi. Ya da Kızılay'dan önce kan anonsu yap­mayı kendine iş edinen felaket tellalları var. Sonradan yanlış paylaşım için özür dilenip o video silinse de 'dezenformasyon çe­teleri' amacına çoktan ulaşmış oluyor. Hele hele bir toplumsal olayda taraf olmayı seçen trol orduları, pek bir yasal yaptırım olmadığı için bir sosyal medya mafyası gibi koro halinde hare­ket edebiliyor. İşi manipülasyon olanlar da gerçeği çarpıtan içerikler ve ilgi çekici başlık­larla bu kalabalıkta kaynayıp gidiyor. Sahte kişiler, haber ajansı görünümlü kurgu hesaplar, önü arkası kesilmiş demeçler, montaj videolarla gerçeği gizleyenler gitgide artıyor. Biz kullanıcılar da bu kargaşa ortamında saman­lıkta iğne arar gibi güvenilir kaynaklardan doğru habere ulaşmaya çalışıyoruz. Deprem ertesi günler, Covid-I9 dönemi ve toplumsal olaylarda yanlış bilgilerin nasıl hızla yayıldığına Türkiye olarak defalarca tanıklık ettik. Bu dezenformasyonların yarattığı panik ve güven kaybı da çok çarpık algılara yol açtı.

 

 SÜRAT FELAKETTİR!

Sosyal medyada çok çektiği­miz 'dezenformasyon'un kasıtlı olarak yapılmayan bir diğer tü­rüne ise 'mezenformasyon' adı veriliyor. Yani bilerek yapılma­yan, bir çıkar amacı gütmeyen ya da art niyet taşımayan yanlış bilgi paylaşımları bu kategoride değerlendiriliyor. Anlama­dan, bilmeden, bazen cahilce olmasına rağmen çeşitli komplo teorilerine dayanan bu bilgilerde çok hızlı yayılıyor. Çünkü herkes hızlıca bir şeyler paylaşma peşinde. Bu da doğruluğu teyit edilmemiş olduğu için bir dezen­formasyon türevi olarak çeşitli kesimlere zarar veriyor.

TEMİZLİK ŞART

Twitter’ı aldıktan sonra ilk iş olarak dezenformasyonla mücadele edeceğini söyleyen Elon Musk da ne yazık ki başarılı olamadı. Hatta bırakın bilgi kir­liliğini bitirmeyi birde dezenfor­masyon yayan çakma hesaplar 'mavi tik' atarak platformdan üste para kazanmaya başladı. Başta X, diğer tüm sosyal ağların bir araya gelip trol orduları ve sahte hesaplarla mücadele edecek algoritmaları yazmasını kaç bahar daha bekleyeceğiz!..

Ben şahsen artık büyük olayları, güvenilir kaynaklar dışındaki hesaplardan öğrenirsem asla inanmıyorum. X'te akışımı temiz tutmak için her gün birçok sahte hesabı blokluyorum. Benim pa­yıma düşen sorumluluk da bu...

 

Kaynak: Oksijen Gazetesi 02-09 Şubat 2024, Levent Erten



32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ความคิดเห็น


bottom of page