Çin, arılara çip yerleştirip beyinlerini kontrol etmeye başladı
- FDM
- 2 gün önce
- 2 dakikada okunur

Çinli bilim insanları, arıların beyinlerine mikro denetleyiciler yerleştirerek uçuşlarını yönlendirmeyi başardı. “cyborg arılar”ın askeri keşif, arama-kurtarma ve gizli operasyonlarda kullanılması planlanıyor
A+ Yazı Boyutunu BüyütA- Yazı Boyutunu Küçült
Çin’deki bilim insanları, arıların beyinlerine yerleştirdikleri mikro denetleyicilerle onların uçuş rotalarını kontrol edebilen “cyborg arılar” geliştirdi. Yarı böcek, yarı makine olan bu canlılar; askeri keşif görevlerinde, gizli operasyonlarda ya da doğal afet sonrası hayatta kalanları aramak için kullanılabilecek.
Pekin Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Zhao Jieliang ve ekibi, yalnızca 74 miligram ağırlığında bir tutam tuzdan bile daha hafif dünyanın en hafif beyin denetleyicisini geliştirdi. İşçi arının sırtına takılan bu cihaz, beynine üç küçük iğne ile bağlanarak böceğin belirli yönlere uçması sağlanıyor.
Sonuçlar olumlu
Prof. Zhao’nun ekibi tarafından yapılan testlerde cihazın, arıların yönlendirmelere %90 oranında uyum gösterdiği kaydedildi. Bu teknoloji sayesinde “cyborg arılar” kameralar, dinleme cihazları ve çeşitli sensörlerle donatılarak topladıkları verileri operatörlerine iletebiliyor.
Küçük boyutları sayesinde bu cyborg böceklerin, insanların veya daha büyük robotların erişemeyeceği dar alanlardan geçerek şüphe uyandırmadan hareket edebileceği belirtiliyor. “Böcek tabanlı robotlar; biyolojik ev sahiplerinin üstün hareket kabiliyeti, kamuflaj yetenekleri ve çevresel uyum özelliklerini miras alır. Sentetik alternatiflere kıyasla daha yüksek gizlilik ve daha uzun operasyon süresi sunarlar” diyen Prof. Zhao ve ekibi, çalışmalarını Chinese Journal of Mechanical Engineering dergisinde yayımladı.
Çin'in yeni teknolojisinin farkı ne?
Daha önce benzer projelerde bilim insanları, kızılötesi ışınlar ve Bluetooth sinyalleriyle böceklerin hareketlerini kontrol etmek için böcekleri mikroçipler ve kablolarla donatmıştı. Örneğin geliştirilen “sırt çantalarından” biri yalnızca 23 miligram ağırlığındaydı ve bu, cyborg arıların taşıdığı cihazların üçte biri kadardı.
Singapur’daki bilim insanları da mini siborg denetleyiciler geliştirmişti; ancak bu cihazlar daha büyük ve ağırdı. Singapur’un geliştirdiği sistemler, Mart ayında Myanmar’da meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarında hamamböceklerine takılarak kullanıldı.
Süper güçler arasında yarış var
ABD ve Japonya da dahil olmak üzere birçok ülke, cyborg böcek teknolojisinde yarış halinde. Yine de bazı zorluklar devam ediyor. Örneğin mevcut pillerin kullanım süresi kısa ve daha büyük piller cihazları böcekler için fazla ağır hale getiriyor. Ayrıca her böcek türü farklı vücut bölgelerine verilen sinyallere farklı tepkiler verdiği için aynı cihaz farklı böceklerde kolayca kullanılamıyor.
Çin, bu alandaki teknolojisini başka alanlarda da küçültmeye devam ediyor. Haziran ayında ülkede sivrisinek boyutunda dronelar tanıtılmıştı.
Kaynak: Gazete Oksijen
Comments